Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

Ενημέρωση για την Συνεδρίαση του ΔΣ της 14ης Δεκεμβρίου 2015


ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
                                                                                      Αθήνα, 17 Δεκεμβρίου 2015
                                                                                                     Αριθ. Πρωτ.: 55



ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ


Συναδέλφισσες - Συνάδελφοι,

Α. Το Δ.Σ. του Συλλόγου Υπαλλήλων Ελεγκτικού Συνεδρίου (Σ.Υ.Ε.Σ.) κατά τη συνεδρίασή του στις 14/12/2015 συζήτησε τα ακόλουθα θέματα:


1.      Συζήτηση και λήψη απόφασης για υποβολή προτάσεων επί του Σ/Ν του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης «Διαφάνεια, Αξιοκρατία και Αποτελεσματικότητα της Δημόσιας Διοίκησης» σε συνδυασμό με το άρθρο 48 του σ/ν του Υπουργείου Δικαιοσύνης για το Σύμφωνο συμβίωσης.

Το Δ.Σ., μετά από εισήγηση της Συνεδριακής Ενότητας – Πρωτοβουλίας, αποφάσισε κατά πλειοψηφία τα εξής:

o   Να ζητήσει την απόσυρση της διάταξης του άρθρου 48 του Σ/Ν για το «Σύμφωνο συμβίωσης, άσκηση δικαιωμάτων, ποινικές και άλλες διατάξεις», αναφορικά με την τροποποίηση άρθρων του Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων (ν.2812/00), δεδομένου ότι στην αιτιολογική έκθεση του άρθρου γίνεται αναφορά στο βαθμολογικό σύστημα του ν.4024/11, το οποίο άμεσα καταργείται με αντίστοιχο Σ/Ν του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Αντίστοιχη θέση, εξέφρασε πρόσφατα με την από 24/11/2015 απόφαση του έκτακτου και καταστατικού συνεδρίου της, η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (Ο.Δ.Υ.Ε.).

o   Να ζητήσει τη σαφή ρύθμιση, αναφορικά με την επαναφορά του συνόλου των δικαστικών υπαλλήλων στους βαθμούς που προβλέπονται από τον Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων (ν.2812/00). Ειδικότερα, με το αρ. 28 του σχεδίου νόμου «Διαφάνεια, Αξιοκρατία και Αποτελεσματικότητα της Δημόσιας Διοίκησης» το οποίο κατέθεσε πρόσφατα σε διαβούλευση το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, καταργούνται οι διατάξεις των αρ.6 έως και 11 του ν.4024/11, στο οποίο είχαν ενταχθεί σύμφωνα με το αρ.4 του ν.4024/11 και οι δικαστικοί υπάλληλοι, δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό νομοθετικό κενό.

o   Θεωρεί ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική η διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής των  κριτηρίων μοριοδότησης που προβλέπονται στις διατάξεις του άρθρου 29 του  Σ/Ν «Διαφάνεια, Αξιοκρατία και Αποτελεσματικότητα της Δημόσιας Διοίκησης» και για τους δικαστικούς υπαλλήλους του Ελεγκτικού Συνεδρίου, δεδομένου ότι με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η αντικειμενική κρίση των Υπηρεσιακών Συμβουλίων των Δικαστηρίων, ενώ ενισχύεται η ασφάλεια δικαίου μεταξύ των κρινομένων. Σημειώνουμε ότι το σύστημα  επιλογής προϊσταμένων στους  δικαστικούς υπαλλήλους του Ελεγκτικού Συνεδρίου διέπεται από  τις διατάξεις του Π.Δ. 35/12 και του άρθρου 8 παρ.5 του ν. 4205/13 και κατά συνταγματική επιλογή (άρθρο 92) οι κρίσεις διενεργούνται από τα οικεία υπηρεσιακά συμβούλια. Διεκδικούμε λοιπόν, τα κριτήρια επιλογής προϊσταμένων που προβλέπονται στα άρθρα 70 επ. του Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων να ποσοτικοποιηθούν με σύστημα μοριοδότησης.

o   Να συμπεριληφθεί ρητά και για τους δικαστικούς υπαλλήλους η διάταξη σύμφωνα με το αρ.26 του Σ/Ν «Διαφάνεια, Αξιοκρατία και Αποτελεσματικότητα της Δημόσιας Διοίκησης» στην οποία αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία σε συναφές αντικείμενο που έχει διανυθεί προ του διορισμού έως και επτά (7) έτη σε όλους τους υπαλλήλους του δημοσίου τομέα, εφόσον αποδεικνύεται, ώστε να μην υφίσταται δυσμενής διάκριση μεταξύ πολιτικών και δικαστικών υπαλλήλων.


2.      Συζήτηση και λήψη απόφασης για επικοινωνία με τους θεσμικούς παράγοντες ΥΠΟΙΚ για ενημέρωση αναφορικά με τις πρόσφατες αλλαγές του Δημοσίου Λογιστικού και το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Η εισήγηση της Συνεδριακής Ενότητας – Πρωτοβουλίας είχε ως εξής:

Με έγγραφο του Γ.Γ.Δ.Π. του ΥΠΟΙΚ δημιουργούνται ομάδες εργασίας για την υλοποίηση των διατάξεων του ν.4337/2015 (τροποποίηση Δημοσίου Λογιστικού). Οι κυριότερες διατάξεις του ν.4337/15 (οι οποίες τροποποιούν τον ν.4270/14) και αφορούν το Ελεγκτικό Συνέδριο είναι: α) τα αρ.31 του ν.4270/14 έκδοση Π.Δ. αναφορικά τα όρια του προληπτικού ελέγχου, β) αρ 69ΣΤ του ν.4270/14 Έκδοση ΠΔ για την Ψηφιοποίηση των Ενταλμάτων και γ) αρ.156 του ν.4270/14 έκδοση ΠΔ για τους νέους λογαριασμούς του Δημοσίου Λογιστικού.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον εφαρμοστικό του 3ου Μνημονίου νόμο (ν.4336/15), για τις δημόσιες συμβάσεις «Οι αρχές θα διασφαλίσουν ότι η ΕΑΔΣ θα παραμείνει ο κύριος φορέας στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων στην Ελλάδα· η ΕΑΔΣ θα συνεργαστεί με άλλους ελληνικούς φορείς και την Επιτροπή για να εκπονήσει, μέχρι τον Μάρτιο του 2016, μια εθνική στρατηγική, να προσδιορίσει συστημικές ελλείψεις του εθνικού συστήματος δημοσίων συμβάσεων και να προτείνει ρεαλιστικές λύσεις που θα εφαρμοστούν από τις αρχές μέσω ενός σχεδίου δράσης..». Επιπροσθέτως, η  Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων, διευρύνει συνεχώς το πεδίο των δραστηριοτήτων της και τον ρόλο της μέσω: α) Της έκδοσης ΚΥΑ καθορισμού ελεγχόμενων φορέων από τη Γ.Δ.Δ.Ε, β) Σύγχρονου Κανονισμού Λειτουργίας, γ) Κανονισμός Κατασταλτικού Ελέγχου και Δημοσιονομικών Διορθώσεων, δ) Κανονισμού Δεοντολογίας και ε) Πλήθους Αποφάσεων άσκησης κατασταλτικού ελέγχου.

Για όλους αυτούς τους λόγους, η συμμετοχή του Ελεγκτικού Συνεδρίου στην εν λόγω Επιτροπή θα πρέπει να λάβει υπόψη τη Στρατηγική του Δικαστηρίου για το μέλλον.


Ως εκ τούτου:

Προτάθηκε και αποφασίστηκε ομόφωνα μετά από εισήγηση της Παράταξης ΣΥ.ΔΡΑ:

o   Συνάντηση με την Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου προκειμένου να συζητηθούν οι προβληματισμοί, η στόχευση και η Στρατηγική του Ελεγκτικού Συνεδρίου στο πλαίσιο της λειτουργίας των ανωτέρω επιτροπών,
o   Το Δ.Σ. του ΣΥΕΣ να εισηγηθεί στην Πρόεδρο την τροποποίηση του αρ.31, παρ. α του ν.4270/14, προκειμένου να παραταθεί ο προληπτικός ελέγχου και στις δαπάνες του Κράτους μέχρι την 01-01-2019, κατ΄ αναλογία όσων ισχύουν για τους ΟΤΑ και τα νομικά τους πρόσωπα.

Προτάθηκε και αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία:

o   Η δημιουργία μιας Εσωτερικής Ομάδας Επεξεργασίας Προτάσεων, με τη συμμετοχή Δικαστών, Επιτρόπων και Δικαστικών Υπαλλήλων  για την χάραξη στρατηγικής και την υποβοήθηση της διαπραγμάτευσης με το ΥΠΟΙΚ,
o   Η Εκπροσώπηση του Σ.Υ.Ε.Σ. στην Ομάδα Επεξεργασίας των Προτάσεων, αλλά και στην ίδια την Ομάδα Εργασίας που έχει συστήσει το ΥΠΟΙΚ,
o   Η επιδίωξη συνάντηση του Σ.Υ.Ε.Σ. με τους αρμόδιους θεσμικούς παράγοντες του ΥΠΟΙΚ, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για τις δρομολογούμενες - εκ μέρους της Κυβέρνησης και του ΥΠΟΙΚ ειδικότερα - εξελίξεις στα ζητήματα του Προληπτικού – Προσυμβατικού – Κατασταλτικού Ελέγχου.


3.      Πρακτικά του Διοικητικού Συμβουλίου. Η εξέλιξη που προέκυψε σε σχέση με το προηγούμενο Διοικητικό Συμβούλιο (Εισήγηση ΣΥ.ΔΡΑ.).

Η πλειοψηφία του ΔΣ εξέφρασε την άποψη ότι θα διερευνηθούν οικονομικά συμφέρουσες προσφορές εταιρειών ή πρακτικογράφων προκειμένου να τηρούνται με τον καλύτερο τρόπο και να δημοσιεύονται σε σύντομο χρονικό διάστημα, τα πρακτικά του Δ.Σ. και των Γ.Σ.
Τα πρακτικά του Δ.Σ. θα αποσταλούν στα e-mail των Υπηρεσιών, μετά την έγκρισή τους από την επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ.

4.      Έκτακτο θέμα εκτός ημερησίας διάταξης: Συζήτηση και λήψη απόφασης για το Σ/Ν επί του Ενιαίου Μισθολογίου που κατατέθηκε από το ΥΠΟΙΚ.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. ενημέρωσε ότι σύμφωνα με το κατατεθέν Σ/Ν προκύπτει ότι: α) Μέχρι και την 01-01-2018 δεν υπάρχει ονομαστική μείωση των μισθών, δεδομένης της διακράτησης της προσωπικής διαφοράς. β) ως προς το άρθρο 27 που αφορά στην καταβολή της υπερβάλλουσας διαφοράς σε συναδέλφους που δεν τη λαμβάνουν, θα πρέπει να διερευνηθεί εάν οι διατάξεις αναφέρονται για μετατάξεις οι οποίες πρόκειται να γίνουν στο μέλλον ή ανατρέχουν και σε προγενέστερο χρονικό διάστημα, β) συγκεκριμένες ελεγκτικές αρχές και σώματα ελέγχου, είτε εξαιρούνται από τις διατάξεις του ενιαίου μισθολογίου, είτε έχουν ευνοϊκότερη μεταχείριση, γεγονός που αποτελεί τη βάση διεκδίκησης καλύτερων μισθολογικών και από το σύνολο των υπαλλήλων του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ως Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο και ο μοναδικός Εξωτερικός Ελεγκτής των δημοσίων δαπανών.


Β. Στη συνέχεια σας ενημερώνουμε ότι:

o   Το Δ.Σ. ζήτησε εγγράφως από τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών την παρουσία του σε επικείμενη συνάντησή του με τις λοιπές ομοσπονδίες του ΥΠΟΙΚ, προκειμένου να βρεθεί λύση για την καταβολή της υπερβάλλουσας διαφοράς στους συναδέλφους που δεν τη λαμβάνουν ακόμα.

o   Το Δ.Σ. ζήτησε συνάντηση με τους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

o   Ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, με αφορμή τη συζήτηση του Σ/Ν «Σύμφωνο συμβίωσης, άσκηση δικαιωμάτων, ποινικές και άλλες διατάξεις», στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής, παρευρέθηκαν εκ μέρους του Δ.Σ., ο Πρόεδρος και η Γενική Γραμματέας.  Στη συζήτηση υποστηρίχθηκε η αναγκαιότητα επανόδου στους βαθμούς που προβλέπονται από τις διατάξεις του άρθρου 66 του ν. 2812/00, η ποσοτικοποίηση μέσω μοριοδότησης κατά τις κρίσεις των Υπηρεσιακών Συμβουλίων μας και η αναγνώριση και για τους δικαστικούς υπαλλήλους της 7ετούς προϋπηρεσίας σε συναφές αντικείμενο που έχει διανυθεί προ του διορισμού. Ανάλογη θέση υποστήριξε και η Ο.Δ.Υ.Ε.


Να σημειωθεί ότι σχέδιο της παρούσας ανακοίνωσης στάλθηκε στις συνδικαλιστικές παρατάξεις ΣΥΔΡΑ και ΡΙΣΥΣ στις 15/12/15 με e-mail, προκειμένου να διατυπώσουν τις απόψεις τους μέχρι και τις 16/12/15, οι οποίες όμως δεν ανταποκρίθηκαν.




    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                 Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΛΙΑΣ                                      ΜΑΡΙΑ ΤΣΕΡΝΟΤΟΠΟΥΛΟΥ


Δεν υπάρχουν σχόλια: