Τρίτη 22 Μαρτίου 2022

Σχέδιο τροποποίησης Κανονισμού Εσωτερικής Λειτουργίας Υπηρεσιών

 Συνάδελφοι,

Εν όψει της επικείμενης τροποποίησης του Κανονισμού Εσωτερικής Λειτουργίας Υπηρεσιών, σας παραθέτουμε ένα σχέδιο αυτού, και παρακαλούμε για τις προτάσεις και παρατηρήσεις σας, το αργότερο μέχρι την 28η Μαρτίου, είτε στα σχόλια αυτής της ανάρτησης είτε στο email του Συλλόγου.

Το σχέδιο μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ

Από το Δ.Σ.

1 σχόλιο:

Ευαγγελία Λούβαρη είπε...

Σχόλια επί του άρθρου 16

Στο Μέρος Τέταρτο του νέου Κανονισμού (Υπηρεσίες Επιτρόπου Οριζόντιων Αρμοδιοτήτων), άρθρο 16 παράγραφος 1, αναφέρεται ότι στο Τμήμα Ελέγχων ΙΙ υπάγονται πέντε Υπηρεσίες Επιτρόπου (προφανώς εκ παραδρομής αναγράφονται «τέσσερις» αλλά απαριθμούνται πέντε), μεταξύ των οποίων και η Υπηρεσία Επιτρόπου «Πολυθεσία, Αποδοχές», ενώ στη συνέχεια του άρθρου δεν ακολουθεί καμία αναφορά στα καθήκοντα της εν λόγω Υπηρεσίας και τη στελέχωση αυτής.

Δεδομένου ότι ούτε στον ισχύοντα Κανονισμό προσδιορίζονται σαφώς οι αρμοδιότητες και το ελεγκτικό αντικείμενο της συγκεκριμένης Υπηρεσίας όσον αφορά τον έλεγχο αποδοχών, θεωρούμε απαραίτητο ο νέος Κανονισμός να αποσαφηνίζει τα παραπάνω.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι, σύμφωνα και με το πνεύμα του Κανονισμού, η διαχείριση κάθε φορέα (Υπουργείου ή νομικού προσώπου) υπάγεται σε μία Υπηρεσία Επιτρόπου ως προς όλα τα είδη ελέγχου, κατά την άποψή μας δεν κρίνεται σκόπιμη η ένταξη μέρους ενός ελεγκτικού αντικειμένου σε Υπηρεσία με οριζόντια αρμοδιότητα, εν προκειμένω την Υπηρεσία «Πολυθεσία, Αποδοχές». Σημειώνεται δε ότι τέτοια διάκριση είχε νόημα στο βαθμό που συγκεκριμένες κατηγορίες αποδοχών, οι οποίες βάρυναν τον κρατικό προϋπολογισμό (τακτική μισθοδοσία στενού δημόσιου τομέα, ΑΕΙ και Νοσοκομείων) και δεν υπάγονταν σε προληπτικό έλεγχο, ελέγχονταν κατασταλτικά από το δεύτερο τμήμα της πρώην 13ης Υπηρεσίας Επιτρόπου, το οποίο άλλωστε έχει ήδη καταργηθεί.

Κατά την άποψή μας, στο άρθρο 16 του νέου Κανονισμού πρέπει να περιληφθούν οι αρμοδιότητες της προαναφερόμενης Υπηρεσίας, ως ασκούσα τον έλεγχο πολυθεσίας και πολυαπασχόλησης, σύμφωνα και με όσα ορίζονται στον ν. 1256/1982, η οποία ενδεχομένως θα έπρεπε να διατηρήσει τον τίτλο «Πολυθεσία» (όπως ίσχυε αρχικά βάσει του ΦΓ8/57805/ΦΕΚ 4220 Β/19.11.2019), προς αποφυγή παρανοήσεων ως προς το αντικείμενο ελέγχου αυτής. Συγκεκριμένα, προτείνεται η προσθήκη του ακόλουθου κειμένου:
«Στα καθήκοντα της Υπηρεσίας Επιτρόπου «Πολυθεσία» περιλαμβάνονται:
(1) Ο έλεγχος της τήρησης της νομοθεσίας για την πολυθεσία και πολυαπασχόληση στο δημόσιο τομέα.
(2) Ο έλεγχος της τήρησης του ανωτάτου ορίου αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών ή/και συντάξεων υπαλλήλων, λειτουργών και εν γένει απασχολούμενων στο δημόσιο τομέα, σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.
(3) Ο έλεγχος των υπευθύνων δηλώσεων του ν. 1256/1982.
(4) Ο καταλογισμός των αχρεωστήτως λαβόντων και των κατά περίπτωση δημοσιονομικά υπευθύνων στο πλαίσιο του ανωτέρω ελέγχου.»

Επιπλέον, στο ίδιο άρθρο θα πρέπει να συμπεριληφθεί η στελέχωση της Υπηρεσίας, η οποία θα πρέπει να περιλαμβάνει έναν Επίτροπο, έναν Τμηματάρχη, τέσσερις τουλάχιστον ελεγκτές και ένα γραμματέα.

Τέλος, κατά την άποψή μας, η πρόβλεψη της παραγράφου 9 ότι «ο Πρόεδρος του Τμήματος (σ.σ. Ελέγχων ΙΙ) μπορεί να αναθέτει προσωρινά στους υπαλλήλους των ανωτέρω Υπηρεσιών Επιτρόπου (σ.σ. αφορά τις Υπηρεσίες Επιτρόπου «Απολογισμός και Ισολογισμός του Κράτους», «Δημοσιονομικές επιδόσεις Υπουργείων», «Επιτήρηση δημοσίων υπολόγων», «Είσπραξη δημοσίων εσόδων» και «Πολυθεσία, Αποδοχές») κατά τρόπο αποκλειστικό ή παράλληλο, καθήκοντα άλλης Υπηρεσίας Επιτρόπου του Τμήματος», είναι προβληματική και πρέπει να απαλειφθεί. Λαμβάνοντας υπόψη ότι πρόκειται για ελεγκτικές Υπηρεσίες με εντελώς διακριτό και ανομοιογενές αντικείμενο, κρίνουμε ότι μια τέτοια πρόβλεψη και μάλιστα στην ευχέρεια του Προέδρου του Τμήματος δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες των Υπηρεσιών αυτών και ενδεχομένως παρακωλύει την αποτελεσματική άσκηση των καθηκόντων των υπαλλήλων που απασχολούνται σε αυτές.

Παρασκευή Ζάρρου, Επίτροπος
Ευαγγελία Λούβαρη, Προϊσταμένη Τμήματος
Υπηρεσία Επιτρόπου «Έλεγχος Πολυθεσίας – Αποδοχές»