Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

Ενημέρωση για την συναντηση του ΔΣ με την Πρόεδρο του ΕΣ (18.01.2016)

ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
                                                                                                          Αθήνα, 11 Φεβρουαρίου 2016
                                                                                                                               Αριθ. Πρωτ.: 16
  
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συναδέλφισσες - Συνάδελφοι,


Στις 18/01/2016 το νέο Δ.Σ. του Σ.Υ.Ε.Σ. (εκτός των εκπροσώπων της παράταξης ΡΙ.ΣΥ.Σ) συναντήθηκε για πρώτη φορά επισήμως με την Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου κα. Ανδρονίκη Θεοτοκάτου.
Στο πλαίσιο της διαμειφθείσας συζήτησης εκφράστηκε εκ μέρους του συνόλου των παριστάμενων μελών του Δ.Σ. του Σ.Υ.Ε.Σ. έντονος προβληματισμός αναφορικά με την εφαρμογή των διατάξεων του ν.4337/15, σύμφωνα με τις οποίες προβλέπεται ο περιορισμός, του υφιστάμενου ελεγκτικού έργου του Ελεγκτικού Συνεδρίου (εξάλειψη προληπτικού ελέγχου). Παράλληλα, το Προεδρείο του Δ.Σ. του Σ.Υ.Ε.Σ. εξέφρασε τη θέση ότι η Διοίκηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σε συνεργασία με το Σύλλογο και τους Εργαζομένους, πρέπει να λάβει όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες, προκειμένου το Ελεγκτικό Συνέδριο και οι Υπηρεσίες Επιτρόπου ανά την Επικράτεια να αποτελέσουν τους βασικούς πυρήνες άσκησης όλων των υφιστάμενων και νέων αρμοδιοτήτων του εξωτερικού ελέγχου (ν.4129/13 και 4270/14) και για τον σκοπό αυτό απαιτούντα άμεσα συγκεκριμένες κινήσεις για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου ελέγχου (π.χ. εφαρμογή εγχειριδίων ελέγχου, υιοθέτηση σύγχρονων εργαλείων κατασταλτικού έλεγχου, εφαρμογή τετραετούς και ετησίου προγράμματος ελέγχου κτλ).

Η  Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου με τη σειρά της τόνισε ότι ο δικαστικός χαρακτήρας του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι αδιαπραγμάτευτος.  Στο ίδιο  πλαίσιο, διευκρίνισε ότι,  πράγματι, εκτός από τον περιορισμό του προληπτικού, διαφαίνεται προσπάθεια περιορισμού και του προσυμβατικού ελέγχου, τονίζοντας παράλληλα ότι το επόμενο διάστημα, μετά και από ένα σύνολο επαφών που θα κάνει με θεσμικούς φορείς, αναμένεται να καθορίσει τη στρατηγική του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το μέλλον. Ωστόσο, επεσήμανε ότι οι Υπηρεσίες Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα πρέπει να αποδώσουν βαρύτητα στην διεξαγωγή των κατασταλτικών ελέγχων, θέτοντας παράλληλα ερωτήματα αναφορικά με την αποτελεσματικότητα που αυτές επιδεικνύουν κατά την άσκηση του έργου τους. Το σύνολο των παριστάμενων μελών του Δ.Σ. του Σ.Υ.Ε.Σ. τόνισε ότι ο τρόπος και η αποτελεσματικότητα στην άσκηση των αρμοδιοτήτων του κατασταλτικού ελέγχου, δεν αποτελεί ζήτημα των εργαζομένων, αλλά κατά κύριο λόγο εξαρτάται από την τη Στρατηγική και τις κατευθύνσεις της Διοίκησης.

Το Προεδρείο του Δ.Σ. του Σ.Υ.Ε.Σ. εξέφρασε επίσης τη θέση ότι η Διοίκηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, θα πρέπει να λάβει όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για τον εκσυγχρονισμό του εσωτερικού πλαισίου λειτουργίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, δεδομένου ότι οι αντίστοιχες πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί για το σύνολο της Δημόσιας Διοίκησης αγγίζουν διατάξεις που αφορούν και στους Δικαστικούς Υπαλλήλους:

-    Αυτοδίκαιη επαναφορά στους βαθμούς του ν.2812/00 μετά και την κατάργηση του ν.4024/11,
- Διεύρυνση των ποσοτικοποιημένων κριτηρίων αξιολόγησης που θα ισχύσουν και για τους δικαστικούς υπαλλήλους σύμφωνα με την παρ.13, του αρ.62, του ν.2812/00 και για τις κρίσεις σε θέσεις ευθύνης και
-  Βαθμολογική αναγνώριση προϋπηρεσίας δικαστικών υπαλλήλων σύμφωνα με όσα θεσμοθετούνται για το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων.

Η Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου εξέφρασε τις επιφυλάξεις της ως προς την αναγκαιότητα λήψης πρωτοβουλιών από την πλευρά του Ελεγκτικού Συνεδρίου στο θέμα των ποσοτικοποιημένων κριτηρίων αξιολόγησης και την βαθμολογική αναγνώριση προϋπηρεσίας τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Παράλληλα, το Προεδρείο του Δ.Σ. ενημέρωσε την Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναφορικά με την  αναγκαιότητα της διάταξης για την προστασία των δικαστικών υπαλλήλων του Ελεγκτικού Συνεδρίου κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Η  Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου εξέφρασε επιφυλάξεις ως προς την ουσία της προτεινόμενης νομοθετικής ρύθμισης δεδομένου του «αμνηστευτικού της χαρακτήρα» όπως επεσήμανε, ενώ σημείωσε ότι την ίδια θέση έχει εκφράσει και για αντίστοιχες υφιστάμενες διατάξεις για άλλα ελεγκτικά σώματα (Σ.Ε.Ε.Δ.Δ., Γ.Ε.Ε.Δ.Δ.). Το Προεδρείο του Δ.Σ. του Σ.Υ.Ε.Σ. αντέτεινε ότι αντίστοιχες διατάξεις ισχύουν για το σύνολο των Ελεγκτικών Σωμάτων και κατέθεσε στην Πρόεδρο το Πρακτικό της 9ης Γενικής Συνεδρίασης της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου στις 30/04/2014, σύμφωνα με το οποίο υπήρξε ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας ως προς την αναγκαιότητα αντίστοιχης διάταξης και για τους υπαλλήλους του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Σε κάθε περίπτωση το θέμα παρέμεινε ανοιχτό.

Τέλος, σε σχέση με τη διενέργεια των Εκλογών για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια, η  Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου έθεσε ερώτημα ως προς τη διαδικασία της ψηφοφορίας από τις Υπηρεσίες Επιτρόπου της επαρχίας. Το Προεδρείο του Δ.Σ. του Σ.Υ.Ε.Σ. ενημέρωσε την  Πρόεδρο ότι: α) δεν πρόκειται για επιστολική ψήφο, αλλά για αποστολή  ψήφου δια αλληλογραφίας ύστερα από μυστική ψηφοφορία η οποία διεξάγεται με μέριμνα του Επιτρόπου ή του προϊσταμένου κάθε υπηρεσίας μας στην Περιφέρεια.. Η διαδικασία αυτή εφαρμόζεται από ένα σύνολο πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων σωματείων που υπάγονται στην ΑΔΕΔΥ αλλά και στον χώρο της Δικαιοσύνης, χωρίς ουδέποτε να έχει υπάρξει ένσταση επ΄ αυτής σε αντίστοιχα θεσμικά όργανα. Προς επίρρωση των ανωτέρω, το Προεδρείο του Δ.Σ. παρέδωσε στην  Πρόεδρο το Καταστατικό της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών στο οποίο προβλέπεται παρόμοια διαδικασία διενέργειας των εκλογών, β) Οποιαδήποτε τροποποίηση της Υπουργικής Απόφασης αναφορικά με τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών είναι δικαίωμα του Υπουργού Δικαιοσύνης και δύναται να λάβει χώρα μετά και από γνώμη του Δ.Σ. του Σ.Υ.Ε.Σ, σύμφωνα με όσα ειδικότερα ορίζονται από τον Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων (αρ. 22, παρ.13, ν.2812/00). Η  Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου επεσήμανε ότι έχει εκκινήσει τις διαδικασίες εκλογών για τους αιρετούς στα Υπηρεσιακά Συμβούλια (μετά και το αρ. πρωτ.398/7-1-2016 έγγραφο της 11ης Υ.Ε. του Ελεγκτικού Συνεδρίου) και δεν πρόκειται θεσμικά η ίδια να εμπλακεί επί του ζητήματος αυτού.


Ως εκ τούτου το Προεδρείο του Δ.Σ. του Σ.Υ.Ε.Σ

-    Θεωρεί ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι τη στιγμή που με το ν.4337/15 προβλέπεται η σταδιακή απομείωση του προληπτικού, αλλά και του προσυμβατικού ελέγχου, το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν έχει καταστρώσει δικό του Στρατηγικό Πλαίσιο για την επιτάχυνση του Κατασταλτικού Ελέγχου, αλλά και την άσκηση των νέων αρμοδιοτήτων του (ν.4129/13 και 4270/14).

-       Θα λάβει όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες, έτσι ώστε στο πλαίσιο του ρόλου του να προτείνει στην ηγεσία του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ένα ολοκληρωμένο Στρατηγικό Σχέδιο για την άσκηση των υφιστάμενων και νέων αρμοδιοτήτων του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με μοναδικό γνώμονα την ανάδειξη του ρόλου του Ανώτατου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου.

-     Θα λάβει όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες, προκειμένου να προτείνει ένα σαφές πλαίσιο για  τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου εσωτερικής λειτουργίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με μοναδικό γνώμονα την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων ΟΛΩΝ των συναδέλφων, απέναντι σε υφιστάμενες και νέες απειλές.


Το σχέδιο της παρούσας ανακοίνωσης στάλθηκε από το Προεδρείο του Δ.Σ. στη συνδικαλιστική παράταξη ΣΥ.ΔΡΑ. στις 27/01/16 για την διατύπωση απόψεων, καθώς και στη συνδικαλιστική παράταξη ΡΙ.ΣΥ.Σ. προς ενημέρωση. Μέχρι και σήμερα 11/02/16 δεν λάβαμε καμία απάντηση.




     Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                 Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ



ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΛΙΑΣ                                      ΜΑΡΙΑ ΤΣΕΡΝΟΤΟΠΟΥΛΟΥ


Δεν υπάρχουν σχόλια: