Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

Ανακοίνωση Δ.Σ. για την 3η Συνεδρίαση της 18-01-2016


ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
                                                                                Αθήνα, 22 Ιανουαρίου 2016
Αριθ. Πρωτ.: 8


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
3η  ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Δ.Σ. ΣΥΕΣ 18-01-2016


Συναδέλφισσες - Συνάδελφοι,

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Υπαλλήλων Ελεγκτικού Συνεδρίου (Σ.Υ.Ε.Σ.) κατά τη συνεδρίασή του στις 18-01-2016,  αποφάσισε:

1.      Αναφορικά με τη λήψη απόφασης για ανάθεση της απομαγνητοφώνησης των πρακτικών του Δ.Σ. καθώς και των Γ.Σ. του Σ.Υ.Ε.Σ και την έγκριση των πρακτικών  της 1ης Συνεδρίασης/ 8-12-2015:

Το Δ.Σ. του Συλλόγου αποφάσισε κατά πλειοψηφία την ανάθεση της απομαγνητοφώνησης σε πρακτικογράφο. Μειοψήφησαν οι συνάδελφοι Αικατερίνη Δρυμούση και Γεώργιος Τσάκας της ΣΥΔΡΑ, ενώ οι συνάδελφοι Δημήτριος Χρήστου και Ιωάννης Μπούτσικας της ΡΙΣΥΣ ψήφισαν υπέρ εκφράζοντας όμως επιφυλάξεις.

Παράλληλα, αποφασίστηκε ομόφωνα η ανάρτηση του ηχητικού αρχείου από τις συνεδριάσεις του Δ.Σ. και των Γ.Σ. (ολόκληρου χωρίς περικοπές) στην ιστοσελίδα του  Συλλόγου Υπαλλήλων Ελεγκτικού Συνεδρίου (Σ.Υ.Ε.Σ.) η οποία ενεργοποιείται εκ νέου άμεσα. Ως προς το θέμα της επικύρωσης των Πρακτικών της 1ης Συνεδρίασης/ 8-12-2015, σχέδιο των όποιων είχε αποσταλεί σε όλα μέλη του Δ.Σ. από 30-12-20015, θα συζητηθεί εκ νέου στην επόμενη Συνεδρίαση του Δ.Σ, προκειμένου τα μέλη των παρατάξεων ΣΥΔΡΑ και ΡΙΣΥΣ να εισηγηθούν συγκεκριμένες παρατηρήσεις – αλλαγές στα σημεία του Πρακτικού στα οποία εξέφρασαν διαφωνία. Στο σημείο αυτό θα θέλαμε ως μέλη του Προεδρείου του ΣΥΕΣ να τονίσουμε για μία ακόμη φορά την αδιαπραγμάτευτη απόφασή μας για διαφάνεια και λογοδοσία ενώπιον των συναδέλφων για όλα όσα διαδραματίζονται στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. και των Γ.Σ.   

2.      Συζήτηση και λήψη απόφασης για τον ορισμό εκπροσώπων του Σ.Υ.Ε.Σ. στην Εφορευτική Επιτροπή Διενέργειας των Εκλογών για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια, κατόπιν του με αρ. πρωτ.398/7-1-2016 εγγράφου της 11ης Υ.Ε. του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Το Προεδρείο του Δ.Σ. του ΣΥΕΣ πρότεινε εξ΄ αρχής στα μέλη του Δ.Σ. των παρατάξεων ΣΥΔΡΑ
και ΡΙΣΥΣ να υποδείξουν υποψηφίους εκπροσώπους κοινής αποδοχής για την Εφορευτική Επιτροπή Διενέργειας των Εκλογών για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια, προκειμένου να υπάρξει ομόφωνη απόφαση και συναδελφικό πνεύμα. Τα μέλη του Δ.Σ. των παρατάξεων ΣΥΔΡΑ και ΡΙΣΥΣ αρνήθηκαν να προτείνουν υποψηφίους εκπροσώπους και απέρριψαν την πρόταση των μελών του Προεδρείου για ορισμό συγκεκριμένων συναδέλφων που ανήκουν στις παρατάξεις ΣΥΔΡΑ-ΡΥΣΙΣ.

Σε συνέχεια της συζήτησης αυτής το Δ.Σ. του ΣΥΕΣ αποφάσισε κατά πλειοψηφία τον ορισμό ως εκπροσώπων του Σ.Υ.Ε.Σ. στην Εφορευτική Επιτροπή Διενέργειας των Εκλογών για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια τους Συναδέλφους:
1)      Άγγελο Βασιλείου (Τακτικό Μέλος)
2)      Σταύρο Μαμουνάκη (Τακτικό Μέλος)
3)      Νικόλαο Δάλπη (Αναπληρωματικό Μέλος)
4)      Κωνσταντίνο Λαμπαδιάρη (Αναπληρωματικό Μέλος)

Μειοψήφησαν οι συνάδελφοι Αικατερίνη Δρυμμούση και Γεώργιος Τσάκας της ΣΥΔΡΑ και Δημήτριος Χρήστου και Ιωάννης Μπούτσικας της ΡΙΣΥΣ, οι οποίοι έθεσαν παράλληλα τα εξής ζητήματα:

-        Τη μη διεξαγωγή των εκλογών για την ανάδειξη εκπροσώπων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια των Δικαστικών Υπαλλήλων βάσει της ισχύουσας υπ. αριθ. Υ.Α.17240/02 (ΦΕΚ Β 1081/20-08-02), αλλά την αναμονή έκδοσης νέας Υ.Α. η οποία θα τροποποιεί τη διαδικασία των εκλογών.

-        Τη μη διενέργεια των εκλογών για την ανάδειξη εκπροσώπων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια των Δικαστικών Υπαλλήλων σύμφωνα με το από 1981 Καταστατικό του  Συλλόγου Υπαλλήλων Ελεγκτικού Συνεδρίου (Σ.Υ.Ε.Σ.) το οποίο έχει κυρωθεί από το Πρωτοδικείο Αθηνών, δεδομένου ότι τα μέλη των ως άνω παρατάξεων (ΣΥΔΡΑ, ΡΙΣΥΣ) αμφισβητούν τη νομιμότητα της διενέργειας των εκλογών με «επιστολική» - όπως ισχυρίζονται - ψήφο από τις Υπηρεσίες Επιτρόπου της επαρχίας εν συνόλω, δεδομένου ότι όπως επεσήμαναν κατά τη διαδικασία ψηφοφορίας στις Υπηρεσίες Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου στην επαρχία δεν διασφαλίζεται η μυστικότητα της ψηφοφορίας και της ψήφου.

Θέση της πλειοψηφίας του Δ.Σ. του Σ.Υ.Ε.Σ. και συγκεκριμένα των μελών του Προεδρείου είναι ότι για την διεξαγωγή των εκλογών για την ανάδειξη των εκπροσώπων των υπαλλήλων του Ελεγκτικού Συνεδρίου στα Υπηρεσιακά Συμβούλια, εφαρμόζεται η διαδικασία που προβλέπει η Υ.Α.17240/02 (ΦΕΚ Β 1081/20-08-02) και η οποία για τον τρόπο διεξαγωγής της ψηφοφορίας παραπέμπει ρητά στο Καταστατικό του Συλλόγου μας (παρ. 6 της Υ.Α.). Είναι γεγονός αναμφισβήτητο δε, ότι ο τρόπος εκλογής των εκπροσώπων μας στα Υπηρεσιακά Συμβούλια και το κύρος των εκλογών, δεν έχουν ουδέποτε στο παρελθόν αμφισβητηθεί ή προσβληθεί. Άλλωστε, οι νυν εκπρόσωποι των εργαζομένων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια, έχουν προέλθει από εκλογές σαν αυτές που όψιμα αμφισβητούνται. Επισημαίνουμε δε ότι οποιαδήποτε μεθόδευση αποκλεισμού ή δυσχέρειας στην άσκηση του δικαιώματος των συναδέλφων που υπηρετούν στην Περιφέρεια να επιλέξουν τους εκπροσώπους που επιθυμούν στα Υπηρεσιακά Συμβούλια, κατά παράβαση της αρχής της ισότητας, θα μας βρει αντίθετους.





3.      Συζήτηση και λήψη απόφασης για την αναγκαιότητα της νομοθετικής ρύθμισης για τη νομική προστασία των Επιτρόπων και των δικαστικών υπαλλήλων του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Το Προεδρείο του  Συλλόγου Υπαλλήλων Ελεγκτικού Συνεδρίου (Σ.Υ.Ε.Σ.) εισηγήθηκε  επί της αναγκαιότητας της διάταξης για την προστασία των δικαστικών υπαλλήλων του Ελεγκτικού Συνεδρίου κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, όπως αυτή είχε ήδη εκφραστεί και κατά την 9η Γενική Συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου στις 30/04/2014. Οι συνάδελφοι Αικατερίνη Δρυμούση και Γεώργιος Τσάκας της ΣΥΔΡΑ και Δημήτριος Χρήστου και Ιωάννης Μπούτσικας της ΡΙΣΥΣ εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους ως προς την νομική επιχειρηματολογία που πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την νομική προστασία των Υπαλλήλων.

Παράλληλα, το Δ.Σ. του Συλλόγου Υπαλλήλων Ελεγκτικού Συνεδρίου (Σ.Υ.Ε.Σ.) ομόφωνα αποφάσισε να ενημερώσει εκ νέου την Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αλλά και την ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για την αναγκαιότητα ανάληψης σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας.

4.      Τοποθέτηση του Δ.Σ. του Σ.Υ.Ε.Σ. επί των διατάξεων της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 30ης Δεκεμβρίου 2015 ( ΦΕΚ 184 Α΄), αναφορικά με τα άρθρα 7, 12 και 22 τα οποία επηρεάζουν την άσκηση των ελεγκτικών καθηκόντων των υπαλλήλων του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Το Προεδρείο του Συλλόγου Υπαλλήλων Ελεγκτικού Συνεδρίου (Σ.Υ.Ε.Σ.) εξέφρασε την αντίθεσή του στις προαναφερόμενες νομοθετικές ρυθμίσεις μέσω Π.Ν.Π, οι οποίες επηρεάζουν σοβαρά και περιορίζουν την άσκηση των ελεγκτικών μας καθηκόντων, ενώ παράλληλα έρχονται σε σύγκρουση και με την ισχύουσα νομολογία του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Οι συνάδελφοι Δημήτριος Χρήστου και Ιωάννης Μπούτσικας της ΡΙΣΥΣ δεν εξέφρασαν άποψη ενώ οι συνάδελφοι Αικατερίνη Δρυμούση και Γεώργιος Τσάκας της ΣΥΔΡΑ εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους ως προς την βαρύτητα της ΠΝΠ μετά την εφαρμογή του Π.Δ. 136/2011.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Υπαλλήλων Ελεγκτικού Συνεδρίου (Σ.Υ.Ε.Σ.) θα ενημερώσει την ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφορικά με την θέση του αυτή.


Τα θέματα: (5) Συζήτηση για την υγειονομική ασφάλιση των υπαλλήλων του Ελεγκτικού Συνεδρίου από ασφαλιστικές Εταιρείες και (7) Ασφαλιστικό: (α. ενημέρωση προσωπικού και β. τρόποι αντίδρασης), δεν συζητήθηκαν μετά από αίτημα των μελών της παράταξης ΡΥΣΙΣ κ. Μπούτσικα και κ. Χρήστου γιατί έπρεπε να αποχωρήσουν στις 12.00, οπότε και δήλωσαν αδυναμία να παρευρεθούν τόσο στην συνάντηση με την Πρόεδρο όσο και στην προτεινόμενη συνέχιση της συνεδρίασης του Δ.Σ., μετά την συνάντηση, ειδικά για τα θέματα αυτά

    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                 Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ




ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΛΙΑΣ                                      ΜΑΡΙΑ ΤΣΕΡΝΟΤΟΠΟΥΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: